Och! Pamiętam ten pierwszy raz! Pierwszy raz kiedy jadłam tą zupą -oczywiście. Nie wiem o czym wy myślicie?
Tak więc pierwszy raz jadłam u szwagra i muszę się przyznać, ze nigdy nie delektowałam się każda kolejną łyżką, tak jak wtedy. Poznałam smak aksamitu i jedwabnej nitki. Inaczej nie umiem tego opisać.
Niestety Sznupek nie podziela moich zachwytów, dla niego zupa bez mięsnej wkładki i kupy ziemniaków lub makaronu to popierdółka jakaś, a nie zupa.
Wcale mnie to nie martwi, będzie więcej dla mnie.No to zaczynamy-Zupka dla Sznupci:)
Zupa z dyni piżmowej z mlekiem kokosowym i chili
Składniki:
1 dynia piżmowa
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
suszona kolendra (przyprawa)
czosnek
papryczka chili
sos sojowy
1/2 limonki
sol
cukier
masło
mleko kokosowe w puszce
Dynie,marchew,ziemniaki ,cebule i pół chili kroimy po japońsku czyli na "jakotako",wrzucamy do garnka, dodajemy masła ,kolendry i parę ząbków czosnku. Mieszamy przez parę minut.
Jak warzywka się ładnie podrumienią to zalewamy wodą przegotowaną.Wody tyle, aby pokryć warzywa.
Gotujemy na małym gazie, aż wszystko będzie miękkie i gotowe do zmiksowania.W międzyczasie robimy marynatę-parę lyzek sosu sojowego, chili, pół limonki i trochę cukru.Marynatę dodajemy przed miksowaniem.
Mamy już ugotowaną zupę ,marynata dodana, więc możemy miksować. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, około 1 puszki. Mleczka nie wolno za długo gotować, ani doprowadzać do wrzenia, bo traci na smaku.
Zupa gotowa. Najlepiej podawać z bagietką z pieca z masłem czosnkowym lub ziołowym.
Smacznego;)
mmmm.... wygląda mniam ;-)Momiś a czy dynia piżmowa to zwykła dynia czy nie?? tak za bardzo nie znam się na dyniach dlatego pytam :-(
OdpowiedzUsuńtak jak widac na obrazku -bardzo podobna ,podobna tez w smaku i mozna zastapic zwykłą ,tylko wtedy dla tego słodkiego posmaku warto dodac słodkie ziemniaki-bataty..:)
OdpowiedzUsuńtakiego smaka mi narobiłaś że zamówiłąm sobie dynię z netu... mam nadzieję że jesio nie będzie za późno na wysiew ;-)) ojjj Momi Momi.....dzieki Tobie moje kubki smakowe znowu odżyją ;-)))
OdpowiedzUsuńno to trzymam kciuki ,zeby wyrosla jak ta lala..:)
OdpowiedzUsuńZupa fantastyczna. Bardzo lubie dynie pizmowa w kazdej postaci.
OdpowiedzUsuńCzołem Smakowym Głodomorom!
OdpowiedzUsuńGotowałem powyższą zupcię juz kilka razy i potwierdzam: Bomba bez kości! :-)
Jacek Wąsowicz
UK
witam serdecznie:) Zupka dyniowa dobra na wszystko:)
UsuńSznupciu, dzisiaj ugotowałam dyniową z tego przepisu i jest równie pyszna jak druga Twoja dyniowa "jesienny liść ", a wydaje się, że mniej pracy przy tej ! Pychotka :))) Na drugie- schab hindusa :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Plumeria
A wiesz, że od paru dni chodzi za mną schab HINDUSA..:-d Pozdrawiam Kochana:)
OdpowiedzUsuń