piątek, 18 maja 2012

Kurczak z bambusem, czyli kulinarna podroz do Chin

Kiedyś gotowanie po azjatycku traktowałam jak wyzwanie. Wszystkie te przepisy wyglądały bardzo skomplikowanie, przykładałam się do tego strasznie i zajmowało mi to dużo czasu.Tak było kiedyś. Moja tajska koleżanka wytłumaczyła mi, że tajska, czy tez azjatycka kuchnia, którą uwielbiają tysiące smakoszy na naszej planecie , to kuchnia biedaków, gotowało się szybko, bo opał był w cenie, często go brakowało ,gotowało się w jednym garnku z tego samego powodu , dla oszczędności. Gotowało się z tego co się miało pod ręką, albo co pod ręką miała sąsiadka.;), gotowało się z tego,  co dało morze, z tego co się znalazło w buszu, pod kamieniem:).Czyli pełna improwizacja! To co lubię najbardziej.

Skoro nie mam składników na Pad Thai to zrobię kurczaka w bambusie. Szybko i bardzo smacznie, najwięcej czasu zajmuje gotowanie ryżu. Zapraszam:)




   Składniki (na 2-4 osoby)

2 duże piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
mieszanka chińska warzywna
pędy bambusa w puszce
marchewka
czosnek
imbir
sos sojowy
sos ostrygowy
kostka rosołowa wołowa
brązowy cukier
pieprz kajeński
zielona limonka
kurkuma,chili



Szatkujemy 4 ząbki czosnku, 2 plastry imbiru, 2 czerwone cebule i wkładamy na rozgrzanego suchego woka lub  głęboką patelnie. Czekamy az się trochę podpraży, zapach czosnku ma nam włazić do oczu ,uszu , a nawet do szafy, dopiero wtedy dolewamy trochę oliwy i mieszamy energicznie. Dodajemy pociętą w paski marchewkę. łyżkę brązowego cukru, kostkę rosolową, dodajemy pieprz kajeński. Jak już nam się cebulka ładnie zeszkli, to dodajemy pociętego kurczaka w cienkie plastry (można tez użyć schabu) Smażymy kurczaka , jak juz się zarumieni, dodajemy tak z dwie, trzy garści mrożonki chińskiej.Smażymy przez chwile i dodajemy sosu sojowego i pędy bambusa. Musimy pamietać , żeby bambusa dobrze wycisnać z wody.Dodajemy trochę wody, parę łyżek sosu ostrygowego i z dwie łyżki soku z limonki. Mieszamy przez chwilę i ściągamy z ognia. Gotowe, smacznego:) 

  


Ryz gotujemy na sypko, dodajemy po dwie szczypty kurkumy i chili. Sos będzie łagodny, wiec ryz może być lekko ostry, do tego uzyskamy fajny kolor.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz