Pieczone ziemniaki kojarzyly mi sie zazwyczaj z ogniskiem albo grillem,czasami u mnie w domu gotowało się ziemniaki w mundurkach i zajadało z twarożkiem,po poznańsku,ale jakos nie zajmowały znaczącej pozycji w naszej kuchni.Nie wiem,moze tylko u mnie ,pieczony ziemniak byl tak niedoceniany?
Dopiero jak przyjechalam do Wielkiej Brytanii to poznalam prawdziwy smak i mozliwosci ziemniaków w mundurkach-zwanych tutaj "jacket potatoes"-ziemniaki w marynarce.Smakowały mi tak bardzo ,że pamietam dokładnie gdzie jadłam pierwszego ziemniaka z nadzieniem-na krawężniku pod domem Szekspira.:)
Jacket Potato to bardzo popularny i zdrowy fastfood,sprzedawany od XIX wieku na ulicach Londynu ,bardzo popularny wśrod brytyjskiej klasy robotniczej -tani i pożywny.Serwowany z dodatkami,nadziewany: na bogato,na szybko, masłem, krewetkami, miesem,na ostro,na cieplo i na zimno.Kto co woli i kto co lubi.W "sieci" mozna znależć przepisy na perfekcyjnego ziemniaka, ziemniaka na 1001 sposobów, ziemnika curry,a nawet ziemniaka z Haggisem.
Dzisiaj zaprosze was na ulubionego ziemniaka Sznupci i ulubionego ziemniaka Sznupka.W tym temacie nie możemy dojść do kompromisu,kazdy z nas lubi co innego;)
A więc do roboty!
PIECZONY ZIEMNIAK Z TUNCZYKIEM/FASOLKĄ W SOSIE POMIDOROWYM
SKLADNIKI:
5 ziemniakow do pieczenia
4 puszki tunczyka
2 czerwone cebule
puszka kukurydzy
zielona pietruszka
ser żółty
puszka fasoli w sosie pomidorowym
kielbaska do smaku
oliwa
musztarda
majonez
jogurt naturalny
przecier pomidorowy
majeranek
sól
pieprz
Zabieramy się za przygotowanie ziemniaków.Dokladnie umyte i osuszone nakłuwamy widelcem w paru miejscach,miejsca dowolne:)Nozem nacinamy krzyżyk na głębokość pół centymetra,będzie nam takiego ziemniaczka łatwiej otworzyć po upieczeniu.Smarujemy oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą.Piekarnik nastawiamy na 200C.Pieczemy 1,5-2 godzin.Mozna tez isc na łatwizne i włozyc ziemniaka do mikrofali na 10 minut i wtedy tylko na nastepne 30 minut do piekarnika.Ja nie mam mikrofali,uwazam,ze zabija smak i aromat potraw .Nie używam i nie zamierzam.Wy oczywiscie wybierzecie sposób ,który wam pasuje.
Ziemniaki sie pieką ,a my zabieramy się za przygotowanie dodatków.Najpierw Sznupciowy tuńczyk.
Teraz czas na Sznupka fasolke.Kroimy w kostkę kawalek kiełbaski,przekładamy do garnuszka,zalewamy fasolką w sosie pomidorowym,dodajemy majeranku,maggi,pieprzu i troche przecieru pomidorowego. Mieszając,gotujemy przez pare minut.GOTOWE!
Zastanawiacie się pewnie-ile te Sznupki jedzą???Pięć ziemniaków,4 puszki tuńczyka???Nie będe was dlużęj trzymać w niepewności.Będziemy jeszcze robic sałatke na następne dwa dni,bo Sznupcia oszczędna kobitka jest i nie bedzie marnowała prądu na dwa ziemniaki i sił na jedną puszke tuńczyka.
Po poltorej godzinie sprawdzamy ziemniaki,dwa wyciagamy jak są twarde w środku,użyjemy do salatki,pozostałe muszą byc miekkie jak pierzynka w środku.
No to nastała chwila prawdy-ziemniaki juz sa na talerzach,rozchylamy troche ziemniaka w miejscu gdzie nacielismy krzyżyk i wypełniamy startym żółtym serem lub śmietaną ze szczypiorkiem,albo masełkiem z ziołami.Wybór należy do was.
ZAPRASZAM!
Niebo w gębie kochani,szał kubków smakowych.:)
Jak juz dojdziemy do siebie po tej uczcie, to może wrócić do kuchni i dokończyc dzieła.
Ziemniaki obieramy ze skory ,kroimy w grubą kostke i dodajemy do pozostałego tuńczyka,możemy dodać jeszcze odrobine majonezu,mieszamy i sałatka gotowa.
mniammm,od rana dostaję ślinotoku..uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią ! danie wygląda niesamowicie apetycznie, przepis wylądował..w ulubionych
OdpowiedzUsuńpzdr.
bepi
Wyglada smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie wyglada, jem ziemniaki rzadko, ale bardzo je lubię .
OdpowiedzUsuńMniam :)
spoko wygląda
OdpowiedzUsuńMniam, szkoda ze wczesniej nie pisalas bo wlasnie wrocilam z Anglii i nie przyszlo mi do glowy zeby takiego ziemniaczka sobie zjesc :)
OdpowiedzUsuńBede robic wiec w domu :) ten Sznupkowy sos to cos ala fasolka po bretonsku super Momi :)
bachulka
tak,to taka fasolka po bretonsku na szybko..:)
OdpowiedzUsuńMomi sałatka w lodówce, jutro powiem jak smakowała :) :)
OdpowiedzUsuń