Coś ostatnio mam smaka na kotlety, szukam inspiracji wszędzie gdzie się da, bo takie zwyczajne schabowe to żadna radość, ja potrzebuje przepis na kotlety z fantazją. Strzałem w "10" były kotlety po holendersku. Grono wielbicieli się powiększa, nawet cioteczki z Polski do mnie piszą i proszą o przepis. Siostra w sms-ie napisała mi, ze to był najlepszy kotlet jaki jadła, Sznupek się dopytuje czy na weekend znów zrobię te odlotowe kotlety. Jestem tak wdzięczna Hellmansowi, ze chyba polecę do Tesco i wycałuje wszystkie słoiki majonezu. Nie wypróbowaliście jeszcze tego przepisu??? To koniecznie naprawcie ten błąd - przepis tutaj - kliknij
Idąc tym samym tropem sprawdziłam stronę producenta tuńczyka w puszce i znalazłam parę ciekawych przepisów na sałatki, makarony, przekąski i kotlety tuńczykowe. Na pierwszy ogień idą kotleciki oczywiście. Zaczynamy?
Kotlety ziemniaczano-serowe z tuńczykiem
Składniki - na 8 dużych kotletów
4 ziemniaki -ugotowane lub upieczone w mundurkach
3 puszki tuńczyka w wodzie
1 czerwona cebula
1 jajko
zielona pietruszka
8 łyzek startego sera
1 mała papryczka chili
bułka tarta
sól, pieprz, papryka do smaku
Ziemniaki upiekłam dzień wcześniej w piekarniku. Oczywiście można ugotować w mundurkach. Ziemniaki obieramy z najgrubszej skórki i dusimy, ale nie na gładko.
Dodajemy cebule startą na tarce, posiekane 2 garści zielonej pietruszki, papryczkę chili, doprawiamy pieprzem i papryką. Dokładnie wyciskamy tuńczyka z wody i dorzucamy do masy. Na końcu dodajemy ser żółty i jajko.
Mieszamy dokładnie i formujemy kotlety wielkości dowolnej:) Otaczamy w bułce i smażymy na patelni troszkę dłużej niz zwykłe mielone z wieprzowiny. Podajemy na gorąco z dużą ilością zieleniny. Bardzo smaczne i bardzo zdrowe.
wygladaja i zapowiadaja sie naprawde super mniam .. Dzieki Momi :)
OdpowiedzUsuńBachulka