piątek, 18 stycznia 2013

Włoska kapusta po angielsku i kulki mocy z miodem

 Dawno nie było nic z brytyjskiej kuchni. Dzisiaj ulubiona kapusta wyspiarzy, czyli włoska ze śmietaną. Przepisów jest wiele, wiele też jest sposobów przyrządzania. To tak jak z naszą modrą kapustą, każda gospodyni domowa ma swój sposób na tą najlepsza modrą:)



Kapustę włoską można robić ze śmietaną i z bekonem, można robić z dodatkiem sera, są tacy co robią z samym serem. Można też dolać białego wina. Ja sobie najbardziej upodobałam ze śmietaną i musztardą. Do tego kulki mocy z miodem i ziołami. Zapraszam:)





Kremowo musztardowa kapusta z kulkami mocy

kapusta włoska
masło
śmietana kwaśna
musztarda pełnoziarnista lub Dijon
liście laurowe
pieprz
sól
cukier

Kulki mocy

1kg mięso wieprzowe mielone
1 jajko
1/2 cebuli
papryczka chili
2 szt świeżo zmielony/starty chleb
majeranek
mieszanka/ przyprawa Gyros
pieprz
czerwona papryka
czosnek
sól
miód
olej

Kroimy kapustę w grube paski, przekładamy do miski, dodajemy parę liści laurowych, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas. Niech nam sobie włoszka skruszeje. Następnie bierzemy porządny kawałek masła i rozpuszczamy w rondlu , dodajemy odcedzoną  kapustę i podsmażamy przez jakieś 10 minut, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem przez następne 10- 20 minut, dodajemy dwie łyżki musztardy i  cztery łyżki śmietany. Sól, cukier i pieprz do smaku. Gotowe.



Zabieramy się teraz za kulki mocy znane także pod hasłem klopsy lub kotlety mielone:) Mamy cały kilogram mięsa, bo będziemy robić zapasy na zimę:)  Z kilograma wyjdzie nam chyba z 15 kulek mocy, ale głowy sobie nie dam uciąć.



Do mięsa dodajemy jedno jajko, pół cebuli startej na tarce, bierzemy 2 kromki tostowego chleba, zgniatamy w dłoni w kulkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili dokładnie patroszymy z pestek i kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy sól, pieprz i czosnek, wyrabiamy dokładnie. Na deskę wysypujemy majeranek, czerwoną paprykę i ulubioną mieszankę przypraw.Moze być do gyrosa, może być mieszanka do mielonych, kto co lubi. Skrapiamy dłonie oliwą i formujemy kulki , następnie kulki toczymy w przyprawach, kładziemy na rozgrzaną patelnię i polewamy miodem. Smażymy na ile to jest konieczne. Gotowe! Zrobiliście Kochani swoje pierwsze kulki mocy! Smacznego!

      

      

3 komentarze:

  1. Szkoda ze moj wyspiarz kapusty i musztardy nie lubi :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm- krótko- mój Mąż powiedział tak- nie masz pomysłów na gotowanie skorzystaj z przepisów Sznupci- bo są genialne. :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój Mąż sprawił, ze mam teraz cudnego banana wymalowanego na twarzy..:)

      Usuń