Mogło mi się wiele rzeczy w Wietnamie nie podobać, mogłam mieć pecha co do pogody, do ludzi jakich spotkałam na drodze, choć trafiłam też na wielu wspaniałych. Mógł mnie ten chaos i hałas doprowadzać do szału, choć była w tym pewna magia. Wciąż nie wiem, czy mi się tam podobało, czy tez nie.
Jedno wiem na pewno, bez dwóch zdań, jedzenie jest tam rewelacyjne. Myślę nawet, że lepsze niż w Tajlandii czy Malezji, choć ciężko dokonywać takich porównań. Kuchnia wietnamska jest tak bogata, że Cesarz Wietnamu Gia Long nie jadał tej samej potrawy dwa razy w ciągu roku, a śniadanie musiało składać się z piećdziesięciu potraw do wyboru. Kuchnia wietnamska to także wspomnienie po Indochinach, połączenie kuchni indyjskiej, chińskiej i francuskiej. To chrupiące bagietki nadziewane pastą z krewetek i doprawione imbirem, to mocna kawa z mlekiem, słodkości w cukierni na rogu niesamowicie parnej i głośnej ulicy, to zupa krem z kraba i szparagów, to przepyszne omlety na śniadanie, to obecność delikatesów, gdzie można kupić pasztet z kaczki i suszone śliwki . Kuchnia wietnamska uważana jest przez specjalistów za jedną z najzdrowszych na świecie.
Mówią też, że zupa uzależnia i ja w to wierze, bo odkąd wróciłam z Wietnamu, to choćby nie wiem co, muszę taki rosołek zjeść przynajmniej raz w miesiącu i za każdym razem czuje się po niej wspaniale, czuję przypływ energii i sił witalnych, czuję ogień i czuję wodę, ziemia drży mi pod nogami. Ale nie ma się co dziwić, skoro w tej zupie znajduje się pięć żywiołów, które są kluczem do długowieczności i spokojnej głowy.
coś kwaśnego symbolizuje drzewo
coś słonego symnolizuje wodę
coś gorzkiego symbolizuje ogień
coś słodkiego symbolizuje ziemię
coś ostrego symbolizuje metal
O filozofii pięciu żywiołów można sobie poczytać więcej w fachowych książkach i czasopismach , dosyć to ciekawe i bardzo przydatne przy tworzeniu zbilansowanej diety. Polecam. Ale wróćmy do gotowania Pho. Niestety nie zawsze mam ten porządny wywar z wołowiny, czy z kury, dlatego zazwyczaj gotuję na piersiach z kurczaka. Polecam każdemu tę zupę nie tylko na zimowe wieczory.
Pho Ga - wersja ekspresowa
Składniki:
Kawałek kurczak ( pierś, udka, skrzydełka)
makaron ryżowy
szczypior
szalotka
czosnek
natka kolendry
świeży imbir
kolendra mielona
ziarna kopru włoskiego
cukier
anyż
goździki
sos rybny
sos sojowy
limonka
papryczka chili
kiełki fasoli lub inne
Zaczynamy od grillowania/ pieczenia szczypiorku(najlepszy ten duży) szalotki i czosnku. Szczypiorek przekrawamy wzdłuż, szalotki obieramy i przekrajamy na pół, czosnek obieramy z suchej skórki i odkrawamy ogonek.
Dwie piersi wkładamy do garnka, posypujemy łyżką zmielonej kolendry, dodajemy dwie gwiazdki anyżu, cztery goździki, płaską łyżeczkę ziaren kopru i trzy grube obrane plastry imbiru, jedną papryczkę chili, którą nacinamy i usuwamy nasionka. Zalewamy to gotującą wodą z czajnika i gotujemy, aż kurczak będzie gotowy. Wyciągamy kurczaka, żeby się nie rozgotował, dorzucamy świeżej kolendry, łyżkę cukru i gotujemy jakieś pół godziny. Na koniec dodajemy dwa porządne chlusty sosu rybnego. Zupa już gotowa. Trzymamy na ogniu, niech sie nam lekko pyrgoli.
Gotujemy makaron i gorący wkładamy do miseczek, zalewamy wywarem, dodajemy kiełki, posiekany szczypiorek, chili i kolendrę oraz wyciskamy sok z połowy limonki na jedną porcję zupy ,odrobinę sosu sojowego do smaku i kawałki kurczaka. Gotowe, próbujemy, smakujemy. Jeżeli czegoś wam brakuje, smak jest niewyraźny, to na łyżkę sypnąć trochę cukru podlać to sosem rybnym i pokropić limonką, dodać do zupy. Powinna być idealna. A teraz czas na przyjemności, zaczynamy zabawę pod tytułem roboczym: "jak zjeść tę zupę, zeby się nie "ufaflunić" na maxa?"
A więc zapominamy o manierach i bon ton. Zrobimy to na wietnamski sposób, no prawie na wietnamski, bo możemy użyć widelca zamiast pałeczek. A więc, bierzemy miseczkę w dłoń i pałeczkami/widelcem wyjadamy kawałek mięska, trochę makaronu, trochę kiełek, bierzemy porządny łyk zupy. Delektujemy się w ciszy. Teraz przystawiamy miseczkę do brody, a widelcem podrzucamy makaron z dodatkami wprost do jamy ustnej. Drobna uwaga, należy się powstrzymać od gadania podczas czynności podrzucania , bo łatwo się udławić. Przetestowałąm to na sobie. Powinna już nam zostać sama zupa, którą pomału dopijamy, wycieramy brodę mankietem i juz po wszystkim, zupa zjedzona.
Dodam jeszcze, że w Wietnamie na goracy makaron kładzie sie cieńkie jak papier kawałki surowej wołowiny lub kurczaka i zalewa wrzącym rosołem. Ja tego w domu nie robie, bo nie potrafię ukroić takiego cieńkiego plastra mięsa, przez który widać świat.
A Wy? Jaką kuchnie najbardziej lubicie, oczywiście nie licząc polskiej, bo ta jest nam najbliższa sercu:)
Dobry wieczór rosołowa panno! I ja też rosołowa, wiec możemy podać sobie ręce. A ten rosól wietnamski ciekawy - inny niż nasz, ale pewnie przepyszny. Pałeczkami jeść nie umiem, to bym pewnie widelcem sobie te śmiećki smakowite wyłowiła i zjadła a potem bym rosołek ze smakiem wychłeptała!
OdpowiedzUsuńAle surowa wołowina do rosołu??? BŁEEEE!
Zmieniłaś szatę graficzna swego bloga! Muszę się przyzwyczaic do nowego wystroju. Jakos tu teraz jasno i przestronnie.Sciany odnowione - farbą jeszcze pachnie...
No już myśłałam, ze nikt nie zauważy mojego remontu...hihi...:) Potrzebuję jakiejś świeżości, tylko nie wiem, czy tak lepiej czy jednak w brązach bardziej Sznupkom do twarzy?..:)
UsuńChyba jednak w brązach...No sama nie wiem - jak piszesz o kuchni i dajesz smakowite przepisy, to lepiej to wszystko wygląda na cieplejszym tle. Może nie aż tak brązowo, jak było - jakiś jaśniejszy ton!Zresztą Ty tu rządzisz - kombinuj Sznupeczko pomysłowa!:-)
UsuńHej, ja zauważyłam, już rano.
OdpowiedzUsuńJest inny i muszę się do niego przyzwyczaić.....choć chyba tamta szata graficzna bardziej mnie się podobała,ale to moje zdanie :)
Co do rosołku, to ja klasyczny, polski, mogę jeść codziennie,
ale ja "dziwadło", mało potraw lubię ....
ps. już 12 strona :)
i spróbuj dodać do blogasia możliwość wstawiania emotek :)
Miłej nocki dla Wszystkich.
Mnie też się wydaje, ze tamta była bardziej taka ciepła taka domowa. Ale pokombinuje przez parę dni i zobaczymy..:)
UsuńKumo jesteś niesamowita, dopiero teraz zauważyłąm,ze awansowaliśmy az na 12 stronę..:-D az jestem w szoku, ze tak daleko zaszliśmy...:-o
no, no, ciekawy post! nie jestem doświadczona jeśli chodzi o kuchnię, ale orientalna mi kiedyś do gustu przypadła. ;D
OdpowiedzUsuńLisa Bellie witam Cie serdecznie i jezeli lubisz orientakną kuchnie, to u mnie jej zawsze dostatek..:)
UsuńKumo, ja trzymam rękę na pulsie.....i tu brakuję mi emotki ")
OdpowiedzUsuńA pilnuję,dla zasady :)
startowaliście od 18 stronki,
i wykorzystuje każdego znajomego ;d
Kumo, bo ludzie zaczna przed Tobą telefony chować..:P
UsuńPostaram sie dołączyć te emotki, ale juz nie dzisiaj:)