Dzień 15
PASTA PAPRYKOWA ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki:
120 g serka naturalnego Philadelphia
1 czerwona papryka
szczypiorek
3 krople octu balsamicznego
szczypta cukru
ząbek czosnku
sól/pieprz
paprykę drobno siekamy. dodajemy dosłownie parę kropel octu balsamicznego i szczyptę cukru. Odstawiamy, żeby papryka puściła sok, pół godzinki wystarczy. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz, mieszamy z serkiem. Mówię Wam, wtorkowe niebo w gębie!
Do tego własnej roboty chlebek z ziarnami i zielona herbata z cytryną.
Dzień 16
Za oknami śnieg i -7C na termometrach, więc nic nie zastąpi dobrej, starej szkockiej whisky na śniadanie! Powiedziałam whisky? Nieee no żartowałam! Nic nie zastąpi dobrej , zdrowej szkockiej owsianki. Zapraszam:)
OWSIANKA SZARLOTKA
Składniki:
szklanka wody
pół szklanki płatków owsianych
1 jabłko
sok z cytryny
miód
cynamon
pestki ze słonecznika i dyni
sól
Owsiankę gotujemy z dodatkiem soli przez parę minut. Jabłko trzemy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Owsiankę posypujemy cynamonem, dodajemy jabłko, posypujemy nasionami i polewamy miodem.
Dzień 17 & 18
Coś czuję, że już Wam się znudziły śniadania u Sznupków:) Ale jeszcze troszeczkę, już mamy z górki:)
Każda dziewczyna ze Szczecina powinna wiedzieć jak zrobić dobry paprykarz szczeciński. To taka lokalna tradycja! No dobra, żartuję trochę:) Dzisiaj na śniadanie swojskie bułeczki i swojski paprykarz -ryba wędzona nie będzie potrzebna, bo mamy coś lepszego, wędzoną paprykę.
PAPRYKARZ DOMOWY
Składniki:
5 płatów filetów z dorsza (z mrożonek)
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 cebula
pół szklanki ryżu
1 szklanka wody
100 g przecieru pomidorowego
4 liście laurowe
4 ziela angielskie zmielone
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki (ostrej)
1 łyżka cukru
sól/pieprz do smaku
2 łyżki octu balsamicznego
olej
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę i cebulę. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy, smażymy przez chwile. Dodajemy pół szklanki ryżu, mieszamy i podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Następnie dodajemy rybę w kawałkach, parę minut smażenia i zaczynamy rybę rozdrabniać widelcem, na końcu dodajemy ocet balsamiczny i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeżeli macie paprykę wędzoną łagodną, koniecznie należy dodać chili,pieprz kajeński lub dużą ilość pieprzu białego. Paprykarz MUSI być ostry.
Dzień 19
Jajecznica z serem na bajglu
Składniki:
jajka
ser
mąka
mleko
sól/pieprz
szczypiorek
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić kawałki sera, najlepiej różne, dobrze popieprzyć. Jajka roztrzepać z odrobiną maki i mleka, wlać na patelni w momencie gdy ser zacznie się topić, smażyć na małym ogniu, często mieszając, doprawić solą, dodać szczypiorek. Smacznego:)
Dzień 20 & 21
W niedzielę śniadanie powinno być trochę bardziej odświętne. U Sznupków bagietki z pastą kanapkową "kurczak curry" i z zieleniną.
Nie wiem, czy podawać Wam przepis na pastę, bo później będziecie mieli do mnie pretensje, że wpadliście w nałóg. No, ale co tam, dlaczego tylko ja mam się męczyć:) Przepis dostałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni.
PASTA KANAPKOWA "KURCZAK CURRY"
składniki:
ugotowane mięso z kurczaka
keczup
musztarda łagodna
majonez
pieprz
przyprawa curry madras ( lub inna nadająca się do drobiu)
czosnek granulowany
słodka papryka
pieprz kajeński lub chili
kurkuma
sól
Mięso gotowane z kurczaka( w moim przypadku piersi ugotowane w osolonej wodzie) drobno kroimy w kosteczkę. Można wykorzystać mięso z rosołu, ale bez skóry. Ciężko mi podać dokładną ilość składników , ale na 4 duże piersi z kurczaka dałam około: łyżki keczupu, pół łyżki musztardy, łyżkę curry i po pół łyżeczki pozostałych składników. Dokładnie wymieszać to z mięsem, odstawić do przegryzienia, następnie połączyć z majonezem, ilość według uznania. Smacznego:)
Takie pyszności na śniadanka nam robisz Sznupciu.
OdpowiedzUsuńJa nie lubię owsianki, ale już z Twoimi racuchami zajadam :)
Każda dziewczyna ze Szczecina wie, że jest już dobry paprykarz w sklepach ze zdrową żywnością :)))) Matko, ile to roboty ! Ale wygląda przepysznie !
Plumeria