Bardzo lubię schab w sosie jabłkowym, jednak te które jadłam na "mieście" zawsze były przedobrzone - jabłka, musztarda, śmietana i jeszcze zalane sokiem jabłkowym, albo jakimś alkoholem. Przepisy w sieci tez podobne, ciężkie, za kwaśne, za dużo jabłka w jabłku. Sznupek na samo hasło "apple and pork" się krzywił. Postanowiłam poodejmować trochę z tych podstawowych przepisów, wzbogacić trochę smakowo, mniej dusić więcej podpiekać i tak powstał jedyny w swoim rodzaju przepis, moja perełka z której jestem bardzo dumna. Dodam tylko, że Sznupek wylizuje talerz do ostatniego ogonka i przedostatniej pestki. Zapraszam!
Schab w musie jabłkowo - imbirowym dopieszczony karmelizowaną szalotką z akompaniamentem słodkich ziemniaków z nutą gorącego chili
Składniki:
4 plastry schabu
4 średnie jabłka
10 szalotek
imbir świeży
czosnek
brązowy cukier
miód
cytryna
kolendra mielona
majeranek
tymianek
sól
sos sojowy ciemny i jasny
mąka kukurydziana/ ziemniaczana
2 łyzki oliwy
1 kg słodkich ziemniaków
1/2 kg białych ziemniaków
4 ząbki czosnku
świeża kolendra
skórka z cytryny
chili suszone lub świeże
śmietana/ masło
sól
Schab doprawiamy kolendrą mieloną, majerankiem i tymiankiem. Nie rozbijamy jak na kotlety, ale dobrze je trochę pougniatać palcami, lub lekko "poklepać" wałkiem do ciasta, będą bardziej kruche po usmażeniu. Na patelnie dajemy jakieś dwie łyżki oleju i smażymy mięso na złoty kolor. Szykujemy naczynie żaroodporne i trzemy 3 obrane jabłka na mus, następnie dodajemy sok z całej cytryny, łyżkę brązowego cukru, łyżkę startego imbiru i czubatą łyżkę wyciśniętego czosnku, mieszamy i odstawiamy aż się przegryzie - 10-15 minut.
Jeżeli mięsko nam się opiekło, wystarczy po 2 minuty z każdej strony, to zabieramy je z patelni, a dodajemy 1 jabłko pokrojone w plastry i szalotki pokrojone na pół lub na ćwiartki. Polewamy to miodem, nie dużo, tak akurat w sam raz do odrobiny karmelu. Ja zrobiłam takie esy floresy i mieszałam energicznie. Do cebulek i jabłek dodajemy jeszcze odrobinę tymianku. Chwila moment i gotowe, jabłka nie mają prawa się rozciapciać. Ściągamy z ognia.
Do naszego musu dodajemy teraz około pół szklanki przegotowanej wody, 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego i jakieś 4 łyżki jasnego sosu sojowego. Jeżeli nie mamy jasnego sosu sojowego, to dodajemy 4 łyzki więcej ciemnego i dosalamy. Nie możemy zrobić odwrotnie, nie możemy zastąpić sojowego ciemnego. Dodajemy szczyptę soli o ile konieczne i czubatą łyżeczkę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i mieszamy, aż się mąka rozprowadzi.. Mus powinien być w kolorze bursztynu. Zanurzamy w tym jabłkowym musie schab i przykrywamy cebulkami z plastrami jabłek. Rozgrzewamy piekarnik na 170C i pieczemy przez 30- 40 minut.
W między czasie gotujemy obrane słodkie ziemniaki i białe ziemniaki oraz 4 ząbki czosnku. Mieszamy ziemniaki, bo same słodkie wydają mi się zbyt mdłe. Odcedzamy ziemniaki i ugniatamy drewnianą łyżką, a raczej mieszamy. Jeżeli je udusimy tradycyjnie to ze słodkich zrobi się wodnista mazia. Dodajemy odrobinę masła lub śmietany - nie więcej niż łyżkę.Przekłądamy na rozgrzaną patelnie Siekamy kolendrę i ścieramy skórkę z cytryny - takie dwa, trzy pociągnięcia tarką. Dodajemy chili świeże posiekane lub suszone i podsmażamy przez chwilę. Gotowe. Wyciągamy schab z piekarnika i możemy się delektować kruchym schabem w delikatnym musie w kolorze bursztynu . Smacznego.
Jesteś okropna ;-) z tym jedzeniem
OdpowiedzUsuńo Jezusie Świebodziński (tylko tyle mogę napisać w szoku)
OdpowiedzUsuńAnha
Anha:) No myślałąm, ze już Cię zapachy z mojej kuchni nie przyciągają..:-)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że tylko ja przysiadłam.....
OdpowiedzUsuńPlumeria