sobota, 7 czerwca 2014

Kurczak pachnący latem, czyli lekki i zdrowy orgazm kulinarny

Ciiii........nie mówmy nic, bo aromat uleci i będzie po lecie. Zapraszam na bardzo prosty przepis.



Składniki: (2-3 osoby)

3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe cukinie
1  duża cebula
200 g świeżego szpinaku

Świeża bazylia
suszone oregano
czosnek
cytryna
sól morska
cukier (miód)
pieprz czarny
pieprz cayenne
olej rzepakowy
1/2 szklanki wody

Na patelni rozgrzewamy parę łyżek oleju i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, cukinie pokrojoną w talarki, a cebulę po japońsku, czyli "jakotako". Solimy, pieprzymy i porządnie podrumieniamy. Dodajemy dwie łyżki suszonego oregano i garść poszatkowanej swieżej bazylii. Mieszamy i zmniejszamy gaz na średni, dodajemy szpinak w całości razem z ogonkami. Skrapiamy cytryną, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, 3 wyciśnięte ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cayenne dla lepszego trawienia i poprawienia przemiany materii. Mieszamy delikatnie, podlewamy wodą i po 2 minutach nasz kurczak jest gotowy. Nie dodajemy żadnej mąki, żadnej śmietany - lekki orgazm kulinarny w czystej postaci.



 Można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub z pieczywem. Wybór należy do Was.

    

12 komentarzy:

  1. Ale świetny przepis Sznupciu zapodałaś :) Szybki i łatwy, to lubię. Fajne małe cukinie tam macie, u nas chyba takich malusich nie ma. Widzę, że jeszcze pietruszkę dodałaś, czy kolendrę?:)
    Plumeria

    OdpowiedzUsuń
  2. PLumerio dodałam tak dla ozdoby trochę pietruszki, witamin nigdy za mało - kolendra mogłaby się smakowo poszarpać z bazylią.

    Własnie co do cukini - takie małe - wielkości ogórków szklarniowych - nazywamy tu courgette lub zucchini, co na polski tłumaczy sie kabaczek lub cukinia - a te duże kŧóre pamiętam z polski nazywają się marrow i nie mają jakby odpowiednika w języku polskim - no ale ten marrow to taki przerośnięty kabaczek..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Sznupciu, dopytam u mnie na ryneczku :)
    Plumeria

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamniusne przyda sie teraz na lato, tym bardziej ze szybkie w wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm...wyglada przepysznie, zapodam kiedys Marcelkowi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sznupko, miałaś rację - orgazm kulinarny gwarantowany !!! Mniammmmm ! Dziękuję :))))
    Plumeria

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawda że bardzo smaczny? WIem, ze nie ładnie siebie samego chwalić, ale co mam się zamykać w sobie, jak naprawdę coś mi wyszło>:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj to byłoby straszne jakbyś zamknęła się w sobie !
    Ja tylko się boję o te wpisy w kajeciku…….
    Plumeria

    OdpowiedzUsuń
  9. Składniki bardzo dla mnie, tylko cukier wywalę. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis się podoba:) a cukier możesz też zastąpić miodem, lub syropem z agawy, chyba że wogóle nie stosujesz słodkiego to oczywiście wywal..:)

      Usuń
  10. Bardzo pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cukinia, bazylia rozumiem - ale jakoś na kurczaka nie wpadłam- Sznupciu miło, ze wróciłaś- rozjaśniasz nie tylko podniebienia ;-)

    OdpowiedzUsuń