wtorek, 26 marca 2013

W poszukiwaniu wiosennego słońca, czyli słodka podróż do Tajlandii

Dla odmiany będzie dzisiaj  na słodko. Parę dni tamu na forum wakacje.pl rozmawiałyśmy z dziewczynami o ryżu na słodko z mango. To chyba najbardziej popularny deser tajski wśród turystów. Wśród Tajów zajmuję drugie miejsce, bo zaszczytne pierwsze miejsce zajmuje od pokoleń deser z bananów gotowanych w mleku kokosowym. Oryginalna wersja jest bardzo prosta - mleko kokosowe, cukier palmowy i banany wystarczyły, żeby dzieciaki z całej wioski ustawiały się w kolejkę po dokładkę. Jednak wpływy Chin, Malezji i Birmy trochę ten deser urozmaiciły i każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Można go zrobić z ryżem lub bez. U mnie wersja na bogato, czyli z ryżem.

Tajski pudding bananowy




Składniki (3 osoby)

400g mleka kokosowego w puszce
3 banany
4 łyżki cukru palmowego (brązowego)
2 łyzki ryżu
1 łyżeczka cynamonu mielonego
 Pół łyżeczki soli morskiej lub szczypta zwykłej
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy 3-4 czubate łyżki cukru palmowego. Dodajemy  łyżeczkę mielonego cynamonu. Gotujemy przez jakieś 5 minut. Banany kroimy wzdłuż, w słupki. Wrzucamy do mleka i gotujemy jakieś 5 minut, następnie dosypujemy 2 łyżki ryżu i gotujemy następne 10 minut, aż ryż będzie gotowy. Gotujemy na małym gazie, często mieszając. Teraz robimy czary mary, czyli dodajemy sól i sok z limonki lub cytryny, celem wydobycia całego bananowo-cynamonowo aromatu. Gotowe! Można jeść na ciepło, ale polecam uzbroić się w cierpliwość i zjeść dobrze schłodzony.          

5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! To mowiłaś, że kiedy mnie odwiedzisz? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinka ja tak teraz pomyslałam o tych twoich daktylach, ze z takim ryżem mogłyby smakować przednio..:)

      Usuń
  2. Cierpliwość to piękna cnota, której nie posiadam.

    Podoba mi natomiast bardzo taka częstotliwość postów. Im częściej tym lepiej! Masz w sobie, Sznupciu, coś zaraźliwie optymistycznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo życie trzeba brać z uśmiechem, odpłaci ci tym samym..:)

      Usuń
  3. Sznupcia zaraża też pasją gotowania!!!
    Już sobie wyobrażam szczęście mojego męża jak mu to zapodam:)
    Plumeria

    OdpowiedzUsuń