Składniki:
1/2 ugotowanego kurczaka(bez skóry i kości)
4 szklanki ugotowanego ryżu basmati (ilość po ugotowaniu)
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 por
kukurydza z puszki
zielona pietruszka
kolendra
jogurt naturalny
majonez
sól
pieprz
Marynata do ryżu
2-3 łyżki oliwa
2 łyżki musztardy łagodnej
sok z jednej cytryny
sok z jednej limonki
łyżka startego imbiru
łyżka słodkiej papryki
łyżka cukru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka chili lub pieprzu cayenne
4 ząbki czosnku
Z powyższych składników wyjdzie bardzo duża micha sałatki, a to za sprawą ryżu, za dużo mi się ugotowało. Ryż najlepiej ugotować z samego rana, albo dzień wcześniej i porządnie schłodzić w lodówce, robi się wtedy bardzo sypki i chrupki. Kurczaka obieramy ze skóry i kości, mięsko kroimy w drobną kostkę, lub zwyczajnie rwiemy na strzępy. Jeżeli nie macie rosołowego mięsa, to można ugotować lub obsmażyć piersi z kurczaka. Zaczynamy od marynowania ryżu. Mieszamy dokładnie składniki marynaty i dodajemy do ryżu, odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie, niech nam się ładnie marynuje. Trzemy na tarce marchewki, kroimy białą część pora na drobniutkie talarki, paprykę w kostkę, odcedzamy kukurydzę z wody, siekamy garść pietruszki i pół garści kolendry, dodajemy to wszytko do ryżu. Mieszamy dokładnie i łączymy z majonezem i jogurtem, najlepiej w stosunku pół na pół, solimy i pieprzymy wedle uznania. Sałatka jest niesamowicie smaczna, bardzo fajny efekt smakowy daje połączenie majonezu i imbiru, miałam obawy czy się polubią, ale muszę powiedzieć, że się pokochali. Oczywiście nie muszę przekonywać, że sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień:) Biorąc kolejną dokładkę, życzę sobie i Wam smacznego!
Mowilam przecie, ze co wejde tutaj tom glodna... a Sznupcia swoje:))))
OdpowiedzUsuńNazwa zacna :) wygląda pysznie i do tego autorska…sałatka do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńp.s.
Sznupciu czytam Was regularnie,śmieję się do łez, ślinie i tak na przemian, nie zawsze wpiszę się w komentarz, ale ściskam Was mocno !
Plumeria
Sznupcia,a co powie Sznupek na galaretkę drobiową? Kroisz mięsko,dodajesz,to co lubisz na dekoracje,groszek,kukurydza lub jajka,odrobinę zieleniny,marcheweczka również się przyda ta z rosołku i masz gotowe danie lekkostrawne ;)
OdpowiedzUsuńLenuś.
a wiesz co Lenus,że dobrego "pomysła" mi podsunęłaś..:) powiem Ci, że ja jeszcze "na swoim galarety nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę ;)
OdpowiedzUsuńSznupciu możesz do rosołu pokombinować,kurczaka z indykiem,wtedy i mix galaretka wyjdzie,naprawdę dobre :P
1 skrzydło z indyka,1 udko z kurczaka,3-5 skrzydełek z kurczaka.Do galaretki nie daje skóry drobiowej.
Z tego wychodzi masa galaretek ;) Życzę smacznego ;)
Lenuś.
Sznupcia sałatka wyszła PYSZNA!!!!! Dziękuje za pomysł na SOS ;)
OdpowiedzUsuńLenuś
Lenuś bardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńJutro ją robię, na imprezkę urodzinową (zamiast kwiatków). Sałatkę wszyscy zjedzą , a kwiatki nie :) !
OdpowiedzUsuńoj tak, kwiatki są przereklamowane..:)
Usuńrobiłam już chyba z 2-3 razy. Mega smak!
OdpowiedzUsuńGosiek