poniedziałek, 19 stycznia 2015

Co tam kochanie masz na śniadanie? - podsumowanie tygodnia cz 2

Ależ ten czas leci! Wierzyć mi się nie chce, że to już półmetek mojego 30 dniowego śniadaniowego projektu. To co, zaczynamy?




Dzień dziewiąty

Zestawienie z tamtego tygodnia uświadomiło mi, że za mało w moim życiu owsianki, która szczególnie w zimowym okresie jest dla naszego organizmu niesamowitym zastrzykiem energii. Pamiętajcie, że dobrze zrobiona owsianka może być tak dobra jak jajecznica na boczku....no prawie:)

OWSIANKA RAFAELLO




Składniki:
pół szklanki płatków owsianych
szklanka wody
dwie szczypty soli morskiej
wiórki kokosowe
suszone banany
orzechy i nasiona
miód


Owsiankę mieszamy z wodą i solą, gotujemy dosłownie parę minut. Gorącą posypujemy wiórkami i polewamy miodem (pachnie jak rafaello) . Na końcu dodajemy odrobinę suszonych bananów, orzechów i nasion. Smacznego:)


Dzień dziesiąty 
To powtórka z dnia wczorajszego. Owsianka tak smakowała, że musiałam zrobić jeszcze raz!  



Dzień jedenasty

Dzisiaj oboje mamy wolne, więc śniadanie będzie na bogato, choć robi się 5 minut.

JAJKA Z SEREM ZAPIEKANE W PAPRYCE





Składniki:

2 jajka
papryka
ser żółty
kropla oliwy
sos chili lub keczup
sól/pieprz

Kroimy paprykę w plastry (pół centymetra) - plastry obsmażamy na patelni, chwilę z każdej strony. Do paprykowych ramek wbijamy po jednym jajku, solimy i pieprzymy, smażymy pod przykryciem, aż się białko zetnie. Posypujemy tartym serem i znów przykrywamy, aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz, polewamy odrobinką keczupu lub sosem chili, podajemy z razowym chlebem i zieloną herbatą z cytryną.



Dzień dwunasty

Tak jak już kiedyś wspomniałam , pozmieniałam kiedyś naszą dietę i zamiast kiełbas, parówek i schabowych pojawiła się rybka w różnych odsłonach. Oczywiście nadal jest miejsce w naszym życiu na kawałek schabowego z kością, ale ograniczyliśmy nam widzenia.

SZYBKA SAŁATKA Z MAKRELI






Składniki:
2 puszki makreli w kremowym sosie pomidorowym Neptun
4 ogórki kiszone
1 biała cebula
kawałek sera żółtego
pieprz kajeński do smaku 
suszony koperek


Ogórki i ser trzemy na tarce, cebulę drobno siekamy i mieszamy z makrelą, posypujemy suszonym koperkiem. Gotowe, podajemy z chlebem typu graham(domowy wypiek) , a do popicia na resztę dnia, wodą z plastrami cytryny i limonki z odrobiną miodu.


Dzień trzynasty


DOMOWE BUŁECZKI Z SERNICZKIEM



Przepis na bułeczki bez wyrabiania podam na końcu, a serniczki robimy następująco - łączymy ulubiony dżem z ulubionym białym serkiem kremowym i gotowe. Uwielbiam takie śniadania. DO popicia gorąca herbata z cytryną.




Dzień czternasty


BAGIETKI Z PASTĄ SEROWĄ I TUŃCZYKOWĄ




składniki:

bagietka
tuńczyk w puszce
2 rodzaje sera żółtego
jogurt naturalny
majonez
musztarda
szczypior
ogórek
sól
pieprz

Tuńczyka odcedzam z wody i mieszam z jogurtem naturalnym, odrobiną musztardy, doprawiam pieprzem i solą.
Na tarce ścieram 2 rodzaje sera -dojrzały i delikatny czedar, dodaje posiekany szczypiorek oraz sporo pieprzu. Łączę z odrobina majonezu i jogurtu.



Dzień piętnasty





Zacznijmy poniedziałek na wesoło:) Oto kolejna odsłona WESOŁEGO ROMKA I WKURZONEGO BRONKA, którą kanapkę wybierasz dla siebie? W jakim jesteś nastroju? Romkowym czy Bronkowym

Jako BONUS podam Wam przepis na przepyszne bułeczki lub chlebek, który się robi dosłownie w godzinę, bez wyrabiania, bez trzymania w ciepłym miejscu. Takie bułeczki podawano do zup w hotelu , w którym pracowałam, rozpływają się w ustach.


SZYBKI CHLEB I BUŁKI bez drożdży czy zakwasu



500 g mąki razowej lub pszennej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g letniej wody
pól szklanki maślanki/ kefiru/jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Suche produkty mieszamy razem, podlewamy ciepłą wodą, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy maślanki, delikatnie zarabiamy rękami aż składniki się wymieszają. Na koniec dodajemy oliwę i formujemy chleb lub bułki. 
Z tej ilości wyjdzie 6 bułek lub mały bochenek chleba. Ciasto będzie się trochę kleiło, ale to nic nie szkodzi. Oczywiście wygląd bułek też jest trochę inny , taki bardziej rustykalny. Rozgrzewamy piekarnik na 200 C i pieczemy 40 minut (chleb) 20 minut (bułki). Zawsze na boku warto mieć przygotowaną mąkę, bo w zależności od gęstości jogurtu czy też maślanki trzeba tej mąki trochę dosypać podczas wyrabiania, a raczej łączenia składników.
Pieczywo smakuje najlepiej na świeżo lub dnia następnego. Bułki można podawać na gorąco do zupy . Posmarowane masełkiem smakują bosko! Do ciasta można dodać ziaren słonecznika lub innych.





2 komentarze:

  1. Ja zawsze trafię do Was nie w porę. Musze zapamiętać - nie wchodzić głodna zwłaszcza w nocy, bo grozi nieplanowanym opróżnieniem lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka rafaello wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń