Dzień 23
Śniadanie dla tych co zaspali i się spieszą:) tak jak ja dzisiaj.
Tosty z serkiem Philadelphia i dżemem owocowym, a do tego kubek aromatycznej i pobudzającej do życia kawy.
Dzień 24
Owsianka kakaowa z bananami
składniki:
pół szklanki płatków owsianych
szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki kakao
miód
suszone banany
owsiankę mieszamy z wodą, kakao i szczyptą soli. Gotujemy aż nabierze kremowej masa, dosładzamy miodem i przelewamy do talerza lub miseczki. Dodajemy suszone banany i polewamy jeszcze miodem. Smacznego:)
Dzień 25
Dzisiaj śniadanie bardzo późno, praktycznie połączone z małym obiadem, więc trzeba uzupełnić witaminki w organizmie. Uwielbiam szkockiego wędzonego łososia, a w połączeniu z jajkiem dostarcza kolejnego orgazmu kulinarnego.
Kładziemy na talerz garść rukoli, skrapiamy ulubionym sosem winegret, na to kładziemy tosta z pełnoziarnistego pieczywa, plastry ogórka, dwa płaty wędzonego łososia i jajko w koszulce. Smacznego!
Dzień 26
Dzisiaj śniadanie z sercem na dłoni, mam nadzieję, że będzie smakowało. Rukolę uwielbiam, najlepiej taką kupowaną na rynku w słonecznej Toskanii. Wczoraj połączyłam ją z łososiem, a dzisiaj z kozim serem i sosem winegret z czarnej porzeczki - moja miłość na całe życie!
Składniki:
rukola
szpinak świeży
ser kozi ( można zastąpić fetą lub brie)
czerwona cebula
pomidor
dżem z czarnej porzeczki
olej
ocet balsamiczny
majeranek
czosnek
sól
pieprz
woda
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoika wrzucamy łyżkę dżemu, dodajemy dwie łyżki wody, dwie łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego, szczyptę majeranku, wyciśnięty ząbek czosnku(mały), sól, pieprz do smaku. Zakręcamy, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Składniki na sałatkę układamy według uznania i polewamy sosem
Dzień 27
Wszyscy wiedzą, że awokado jest zdrowe, ale nie wszyscy je lubią. Może jednak skusicie się na pastę ze szczypiorkiem. Obiecuję, że będzie smacznie i zdrowo:) Chleb słonecznikowy z dużą ilością pasty, a na to plaster domowej szynki i plaster pomidora...mniam!
PASTA AWOKADO ZE SZCZYPIORKIEM
PASTA AWOKADO ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki:
2 awokado
2 garści posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki octu jabłkowego
sól / pieprz do smaku
Awokado wyciągamy ze skórki, ugniatamy widelcem, dodajemy ocet jabłkowy, który nada paście pazura i wyostrzy smak awokado. Szczypiorem drobno siekamy, dodajemy do pasty, solimy i pieprzymy do smaku.
Dzień 28
Dzisiaj mam dla Was najsmaczniejszą, moim zdaniem, propozycję na śniadanie. Pomyślałam sobie dzisiaj, co by było gdybym zrobiła metkę łososiową z łososia? Każdy pewnie wie, że prawdziwa metka , taką którą można kupić w sklepie jest z wołowiny i wędzonego boczku, a nazwa jest tylko ze względu na kolor.
Zrobiłam i powiem Wam, zakochałam się kompletnie i po uszy!
Pasta na żytnim chlebie, świeży ogórek i koperek - POEZJA - a do tego szklanka zielonej herbaty.
METKA ŁOSOSIOWA Z ŁOSOSIA
Składniki:
150 g wędzonego łososia
100 g serka Philadelphia
1płaska łyżeczka chrzanu
pieprz
dwie szczypty cukru dla przełamania smaku
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować blenderem.Gotowe, można zajadać:)
Zrobiłam i powiem Wam, zakochałam się kompletnie i po uszy!
Pasta na żytnim chlebie, świeży ogórek i koperek - POEZJA - a do tego szklanka zielonej herbaty.
METKA ŁOSOSIOWA Z ŁOSOSIA
Składniki:
150 g wędzonego łososia
100 g serka Philadelphia
1płaska łyżeczka chrzanu
pieprz
dwie szczypty cukru dla przełamania smaku
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować blenderem.Gotowe, można zajadać:)
Dzień 29
Dzisiaj propozycja wyjątkowa i dla wielu zapewne nie do przyjęcia, ale co tam, przecież na nowe trzeba się otwierać, prawda?
Jako, że mamy środek zimy i wszystkie warzywa typu pomidorki, ogórki, sałaty nie mają za wiele witamin i co tu dużo gadać, w smaku są też "takie se" , trzeba sięgać po te sezonowe, które mają w sobie całe pokłady witamin, czyli warzywa korzenne, a w szczególności te białe, seler i pietrucha. Pamiętajmy też o banku witamin, czyli mrożonkach i pomidorach w puszcze.
No, ale powróćmy do śniadania. Lato zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba przyspieszyć dietowanie, Świat na nasz czeka:)
na Mój ulubiony zapychacz podczas odchudzania, mogę zrobić całą miskę i zajadać cały dzień. Sałatka jest bombą witaminą , a do tego bardzo sycącą i smaczną. Można wykorzystać do obiadu jako surówkę. Można dodać do tortilli z grillowaną piersią kurczaka. Fantastycznie tez smakuje na chrupkim chlebie. Ja lubię też z dodatkiem gotowanego jajka, lub tak jak dzisiaj zamiast masła na kanapkę. Zapraszam i polecam:)
SAŁATKA SELEROWO-MARCHEWKOWA
Składniki:
seler korzenny
marchew
zielona pietrucha(opcjonalnie)
jogurt naturalny
musztarda
oliwa
kurkuma
sól/pieprz do smaku
Seler i marchewkę ścieramy na dużych oczkach, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę oliwy, aby witamina A i D łatwiej przyswoiły się w naszym organizmie, zadbamy w ten sposób też o naszą trzustkę. Dodajemy odrobinę musztardy i odrobinę kurkumy. O walorach zdrowotnych kurkumy już kiedyś pisałam, więc nie zapominajmy codziennie przemycić jej do naszych potraw. Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną pietruszkę.
Podajemy na kanapce z domowej roboty szynką "5 smaków" Smacznego:)
Jako, że mamy środek zimy i wszystkie warzywa typu pomidorki, ogórki, sałaty nie mają za wiele witamin i co tu dużo gadać, w smaku są też "takie se" , trzeba sięgać po te sezonowe, które mają w sobie całe pokłady witamin, czyli warzywa korzenne, a w szczególności te białe, seler i pietrucha. Pamiętajmy też o banku witamin, czyli mrożonkach i pomidorach w puszcze.
No, ale powróćmy do śniadania. Lato zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba przyspieszyć dietowanie, Świat na nasz czeka:)
na Mój ulubiony zapychacz podczas odchudzania, mogę zrobić całą miskę i zajadać cały dzień. Sałatka jest bombą witaminą , a do tego bardzo sycącą i smaczną. Można wykorzystać do obiadu jako surówkę. Można dodać do tortilli z grillowaną piersią kurczaka. Fantastycznie tez smakuje na chrupkim chlebie. Ja lubię też z dodatkiem gotowanego jajka, lub tak jak dzisiaj zamiast masła na kanapkę. Zapraszam i polecam:)
SAŁATKA SELEROWO-MARCHEWKOWA
Składniki:
seler korzenny
marchew
zielona pietrucha(opcjonalnie)
jogurt naturalny
musztarda
oliwa
kurkuma
sól/pieprz do smaku
Seler i marchewkę ścieramy na dużych oczkach, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę oliwy, aby witamina A i D łatwiej przyswoiły się w naszym organizmie, zadbamy w ten sposób też o naszą trzustkę. Dodajemy odrobinę musztardy i odrobinę kurkumy. O walorach zdrowotnych kurkumy już kiedyś pisałam, więc nie zapominajmy codziennie przemycić jej do naszych potraw. Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną pietruszkę.
Podajemy na kanapce z domowej roboty szynką "5 smaków" Smacznego:)
Dzień 30
Propozycja 30, więc to już koniec mojego śniadaniowego projektu. Przejdźmy zatem do przepisu, bo normalnie się wzruszyłam...smile emoticon Mam tylko nadzieję, że znaleźliście tutaj swoje poranne inspirację i że choć trochę wam smakowało?
JAJECZNICA PO MEKSYKAŃSKU
składniki:
2 jajka
1 awokado
1 czerwona papryczka chili
garść szczypiorku
łyżka masła
sól do smaku
Papryczkę czyścimy z nasionek i drobno siekamy. To nasionka sprawiają, że chili jest tak ostre, że pali w przełyk, sama papryczka niekoniecznie. Jeżeli nie wiecie jak ostra jest wasza papryczka i ile jej dodać jest na to bardzo prosty sposób - ucinamy nożem sam koniuszek papryki i próbujemy - dojrzała i świeża powinna najpierw uderzyć nas swoją słodkością, a dopiero później powalić swoją ostrością. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle, dodajemy awokado pocięte w paski lub kostkę oraz jajka, solimy do smaku i mamy jajecznicę gotową - gorącą jak Meksyk:)
JAJECZNICA PO MEKSYKAŃSKU
składniki:
2 jajka
1 awokado
1 czerwona papryczka chili
garść szczypiorku
łyżka masła
sól do smaku
Papryczkę czyścimy z nasionek i drobno siekamy. To nasionka sprawiają, że chili jest tak ostre, że pali w przełyk, sama papryczka niekoniecznie. Jeżeli nie wiecie jak ostra jest wasza papryczka i ile jej dodać jest na to bardzo prosty sposób - ucinamy nożem sam koniuszek papryki i próbujemy - dojrzała i świeża powinna najpierw uderzyć nas swoją słodkością, a dopiero później powalić swoją ostrością. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle, dodajemy awokado pocięte w paski lub kostkę oraz jajka, solimy do smaku i mamy jajecznicę gotową - gorącą jak Meksyk:)
Same smakołyki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno dobrze ze jestes bo balam sie ze te sniadania Cie zmeczyly ciekawy projekt czekam co dale !!))))))) p.Gosia
OdpowiedzUsuńJa to się najadałam samymi opisami i zdjęciami - rano do kawy :)
OdpowiedzUsuńSznupkowa, bedziesz mi sniadania do pracy robic? Proooosze
OdpowiedzUsuńTosty z serkiem Philadelphia i dżemem - mniaaam!
OdpowiedzUsuńNie mogę, nawet te tosty pokroi, żeby Sznupkowi się łatwiej jadło :)))
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tą pastę awokado !
Dzięki Sznupciu za pomysły na śniadanka !
Plumeria