- Co tam mówisz, bo nie rozumiem - odburknęłam Sznupkowi, który coś tam mruczał z pełną buzią
- Nic, tak sobie głośno myślę, że w Szkocji to majonez musi być bardzo drogi
- A niby czemu? - zapytałam
- No bo nigdy go nie kupujemy - stwierdził, oglądając kolejny kawałek sałaty lodowej na widelcu
No to mnie wkurzył! Nie smakują mu moje, finezyjnie strojone grzankami z ciemnego pieczywa, sałatki ze zdrową sałatą! Już nawet nie o zdrowie chodzi, ale mnie takie sałatki smakują bardzie, a do tego bardziej ekonomiczne są, czasowo ekonomiczne. Wrzucisz do miski kilo sałaty różnistej, warzywka jakie tam się nawiną, grzaneczki, sos vinegrettowy lub inny winny i gotowe. To nie! Majonezu mu brakuje w organizmie, sałata w zęby włazi, luksusów spragniony. Nie chce moich sałatek , nie będzie ich jadł, łaski bez!
Teraz mam pytanie do Was, jakie sałatki robicie najczęściej, jakie wam najbardziej smakują? Te makaronowe, ryżowe i kartoflane na bazie majonezu, czy sałatki na bazie sałat z sosami i różnymi dodatkami? Bardzo prosimy o przemyślane odpowiedzi, bo tu chodzi o mój honor i sznupkowy żołądek. Dla utrudnienia przygotowałam dla Was dwie wyśmienite sałatki do spróbowania. No to która idzie na pierwszy ogień?
Sałatka makaronowa z kabanosami i żółtym serem
Składniki:
500g makaronu rurki lub inny ulubiony
400g majonezu
200g kabanosów podsuszanych
150g sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1słoik papryki konserwowej(680g)
6 ogórków konserwowych
1 papryczka chili/ pieprz kajeński
keczup
musztarda
suszony koperek
czosnek
sól/pieprz
Makaron gotujemy al dente, pamiętając, że on w sałatce jeszcze namięknie. Zaczynamy od zakonserwowania makaronu, żeby nam się ładnie w tej sałatce trzymał, dodajemy czubatą łyżkę musztardy i keczupu oraz łyżkę suszonego koperku. Koperek dodajemy dla smaku, nie w celu konserwacji oczywiście. Kabanosy kroimy bardzo cienko, ser żółty w kostkę, paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę, ogórki w kostkę, kukurydzę odsączamy z wody, a fasole dodatkowo płuczemy i dodajemy do sałatki. Na koniec siekamy drobno chili, wyciskamy z 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i na to wszystko majonez. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki. Smacznego.
Sałatka lodowa z kabanosami i żółtym serem
Składniki:
sałata lodowa
kabanosy
ser żółty
kukurydza
papryka konserwowa
czerwona fasola
bułka grahamka
oliwa z oliwek
cytryna
sól/pieprz/cukier
suszony koperek
Robimy najpierw sos, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego łyżeczką cukru, sól, pieprz i ząbek wyciśniętego czosnku, dolewamy oliwę, aż uzyskamy odpowiedni smak. Zazwyczaj oliwy jest dwa razy tyle co cytryny. Na końcu dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mamy sos gotowy. Na półmisek kruszymy sałatę , polewamy sosem i dodajemy składniki, ilość i wielkość według uznania i smaku. Bułkę kroimy w plastry i przysmażamy na suchej patelni, układamy na sałacie i polewamy sosem. Gotowe, możemy wcinać!
Jeżeli jeszcze, jakaś duszyczka nie przytuliła nas na FaceBooku, wystarczy kliknąć w okienko po prawej stronie, czekamy tam na Was..:)
Jeżeli jeszcze, jakaś duszyczka nie przytuliła nas na FaceBooku, wystarczy kliknąć w okienko po prawej stronie, czekamy tam na Was..:)
z majonezem poproszę!!!
OdpowiedzUsuńO matko, żebyś i na mnie się nie wkurzyła…..ja lubię majonez. Ale, z tych dwóch, na pierwszy ogień, dla mnie idzie ta z przypieczonymi bułkami bo uwielbiam takie ! U nas, ja lubię z majonezem, a mąż z sosami :) Latem częściej robię z sosami, zimą z majonezem. To teraz biorę tą z majonezem :))))
OdpowiedzUsuńPlumeria
A to prawda Plumerio, zimą jednak bardziej człowiek skłonny do tych majonezowych...:)
Usuńja poprosze z grzaneczkami
OdpowiedzUsuńBez majonezu ��
OdpowiedzUsuńhi,hi,hi - Ja też nie wiem co odpowiedzieć, ale głodna jestem, to może jednak z mojonezem, a jutro z sałatą?
OdpowiedzUsuńłakomczuch/łakomczucha..:-D
UsuńZalezy od gloda. Ja lubie te swieze jesli do obiadu lub takie jako same w sobie do podgryzienia.
OdpowiedzUsuńale taka do kolacji to z swieza buleczka to ta z majonezem. Choc wole te świeże.
Jesli chodzi o majonez to chlopy go wola bardziej. Mam to samo w domu wiev nie boj sie.
Buziaki Ewa
majonez!!! wygląda cudownie, robię na weekend
OdpowiedzUsuńMadzia
Moja ulubiona to z sałata lodowa, z piersią kurczaka, winogronami i łyżką majonezu :-) ale ja właściwie lubię wszystko co zielone a Twoje salaty zawsze wyglądają tak ze mam ślinę na brodzie ;) Aga
OdpowiedzUsuńAga, bardzo lubię sałatę lodową z kurczakiem ....mniam..:) kurczak musi być grillowany w ziołach i fajnie oddaje smak sałacie..:)
UsuńNo i witam serdecznie Aga:)
Niestety, lubię wszystkie sałatki - z majonezem i bez. A najbardziej winogradzik z olejem (kiedys podawałam wierszowany przepis na blogu).
OdpowiedzUsuńJedzmy wszystko, byle zdrowo!
Pozdrawiam gorąco oboje małzonków!:-))
Olga, U Ciebie to nawet liść sałaty z solą smakuje wybornie, bo wszystko masz swojskie, bez chemii dojrzewające wciąż w ekologicznych rejonach Polski...:) Pozdrawiamy Was Jaworki..:)
UsuńU mnie majonez uzywa tylko Wspanialy do... smarowania chleba na kanapki:)))
OdpowiedzUsuńSalaty tylko BEZ majonezu i BEZ zadnych sosow. Jakie salaty lubimy najbardziej?
Jako podstawa liscie szpinaku (mlodego) rukoli, jarmuz, radicchio, romaine itp. czyli wszystko byle nie salata lodowa. Lodowej oboje nie znosimy, to taka wyblakla kapusta bez smaku:))))
Sorry dla wszystkich wielbicieli lodowej:(
Do tego ja dodaje zima najczesciej inne warzywa, ale tez musze miec akcent slodki, wiec leci suszona zurawina lub jablko, pokruszony ser feta, lub gorgonzola, cieniutkie piorka cebuli i to skropione oliwka z oliwek oraz sokiem z cytryny (Wspanialy) a ja ocet balsamiczny.
Latem do zielonych lisci dodaje gruszki, winogrona, owoce jagodowe i do tego znow cebula, ser gorgonzola, ocet balsamiczny i oliwka.
Nie kupuje zadnych sosow do salat, w moim domu tego nie uswiadczy:)))) jesli juz to robie sama na bazie octu baslamicznego i oliwki, ale najczesciej to ta wersja pokropiona dziala i tak nam smakuje.
Jesli taka salata ma byc wersja obiadowa to wystarczy dorzucic do niej kawalek miesa, jajko na twardo czy tez rybe.
Podsumowujac majonez na pewno nie przejdzie w moim domu:))))
Sorry Sznupku, jak Cie lubie tak tym razem..... ale obiecuje, ze jak przybedziesz ze Sznupcia to sloj majonezu bedziesz mial do dyspozycji:))))
Stardust,
UsuńTwoje salatki brzmia przepysznie! Pozdrawiam Cie serdecznie
Star rozczarowałaś Sznupka..:) Sałatki takie jak Ty robisż, to niebo w gębie dla mnie..:) Przypomniałaś mi ja fajnei wgląda w sałtkach winogron, muszę pokombinować..:)
UsuńNie ma sie nad czym zastanawiac, majonez wyladowal juz dawno w koszu. Nie mam go w lodówce, nie uzywam nie kupuje. Majonez to samo zlo! Zdecydowanie lepsze saltki sa ze swieżo przygotowanych sosow. Mam nadzieje, ze pomoglam :)
OdpowiedzUsuńTaaa...Sznupek mówi, że patrząc na Marcela, to nei wierzy, ze taki postawny facet żywi sie sałatą....hehehe...:-D MÓWI, że to spisek..;)
UsuńO jezu uwielbiam sałatki i zrobię obydwie!!!
OdpowiedzUsuńPatilka, dawno Cię tu nie widziałam..;) Jak tam Tymek...pewnie już Ci chwili wolnego nie daje..;)
UsuńJak juz wspominalam wczesniej Twoje przepisy wszystkie wygladaja I brzmia bardzo smakowicie, niestety nie wszystkie sa dla mnie wskazane z powodu przekonan zdrowotnych I zywieniowych albowiem nie tylko jestem wegetarianka ale na dodatek nie lacze niektorych produktow ze soba. Tutaj chce od razu zaznaczyc iz podziwiam Twoja inwencje w kuchni, gotowanie z "miloscia" I ze nie boisz sie experymentowac I uzywac przypraw. Ja najbardziej lubie salatki na bazie salat, moja ulubiona jest na bazie swiezej rukoli I szpinaku z grillowanymi warzywami I serem kozim (pycha, dla zainteresowanych moge podac przpis :-)). Mam jednak dobra nowine dla Sznupka: otoz majonez robiony samemu sobie nie jest ani niezdrowy ani tak bardzo tuczacy (umiar!) jesli nie laczymy go z produkatmi macznymi lub skrobia (ziemniaki!). Pozdrowienia dla Was obojga
OdpowiedzUsuńpoproszę przepis na sałatkę z rukoli i jak robisz majonez, klasycznie, czy masz swoje sposoby?
UsuńMajonez robie klasycznie na bazie dobrego oleju, zoltka...no tak jak majonez :-)
UsuńA oto przepis na salatke
Skladniki sa na salatke na glowne danie (Sznupek bedzie we mnie rzucal kamieniami to jemu moze jakies grzanki do tego? :-))
szpinak (babyleaf)
rucola
1/3 posiekanej natki pietruszki
garsc prazonych pestek dyni, slonecznika i pine
kilka posiekanych pomidorkow suszonych na sloncu z oleju
sherry pomidorki w polowkach
1 duze awokado
2 duze slodkie czerwone pieprze
2 male baklazany
1 mala cukinia
1 okragly serek kozi (ten w tej bialej koszulce)
oregano, sol morska, swiezo mielony czarny pieprz, miod
Przgotowanie:
odpalic grilla w piekarniku
umyc wszystkie warzywa, baklazany, cukinie przekroic na pol i posmarowac oliwa
awokado obrac i przekroic na pol, wyjac pestke
serek przekroic na pol
plaska blache przykryc papierem do pieczenia, ulozyc awokado i posmarowane warzywa i polowki sera, wstawic do piekarnika
w tym czasie umyc liscie, pokroic pomidorki, uprazyc pestki
po +/- 15 minutach wyjac warzywa, pokroic jeszcze gorace w wieksze kawalki
wymieszac wraz ze swiezymi liscmi, doprawic pieprzem, sola i polac oliwa z oliwek
salatke podzielic na dwa talerze, na wierzch polozyc serki kozie i polac miodem
Smacznego!
super - jak dla mnie bomba, a dawno koziego sera nie jadłam, więc koniecznie zrobię:)Dzięĸi:)
UsuńFajne te Twoje sałatki i zapewne smaczne.
OdpowiedzUsuńJa częściowo podzielam zdanie Sznupka.
Taka warzywna z majonezem wymiata.
Lubie też szybie do zrobienia sałatki na bazie śmietany czyli pomidor, rzodkiewka, szczypiorek w śmietanie czy też zwykła mizerię.
Prosta klasyka a smaczna. Skoro od dawna stosowana to i pewnie zdrowa.
Pzdr Darek K.
Darek, co do klasyki, to mizeria u mnie musi być, ze śmietaną i już. Żadne tam jogurtu itd. Zresztą nasza śmietana kwaśna jest zdrowa i ma niewiele więcej kalorii niż jogurt grecki, do którego niestety ładowana jest kupa cukrów...:) Majonez też można smiało używać, jak się go zrobi samemu..:) wtedy spokojnie można sobie wyliczyć kalorie..:)Pozdrawiam Darek, dobrze Cię widzieć..;)
Usuń* jej za szybko pisałam, jogurt grecki ładowany jest cukrami oczywiście.
UsuńRatujcie czy mógł by ktos podac proporcje??
OdpowiedzUsuńBorek :D
BOREK, no ciężko, bo to typowe danie "na oko" - na pewno kabanos i ser ma być dodatkiem - nie za dużo....:)
OdpowiedzUsuńha ha lubię zdrowe, a takie jakie Ty robisz zjadłabym wszystkie:-) ale majonez to nawet z bigosem po proszę ;-)
OdpowiedzUsuń