Ciiii........nie mówmy nic, bo aromat uleci i będzie po lecie. Zapraszam na bardzo prosty przepis.
Składniki: (2-3 osoby)
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe cukinie
1 duża cebula
200 g świeżego szpinaku
Świeża bazylia
suszone oregano
czosnek
cytryna
sól morska
cukier (miód)
pieprz czarny
pieprz cayenne
olej rzepakowy
1/2 szklanki wody
Na patelni rozgrzewamy parę łyżek oleju i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, cukinie pokrojoną w talarki, a cebulę po japońsku, czyli "jakotako". Solimy, pieprzymy i porządnie podrumieniamy. Dodajemy dwie łyżki suszonego oregano i garść poszatkowanej swieżej bazylii. Mieszamy i zmniejszamy gaz na średni, dodajemy szpinak w całości razem z ogonkami. Skrapiamy cytryną, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, 3 wyciśnięte ząbki czosnku i szczyptę pieprzu cayenne dla lepszego trawienia i poprawienia przemiany materii. Mieszamy delikatnie, podlewamy wodą i po 2 minutach nasz kurczak jest gotowy. Nie dodajemy żadnej mąki, żadnej śmietany - lekki orgazm kulinarny w czystej postaci.
Można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub z pieczywem. Wybór należy do Was.
Ale świetny przepis Sznupciu zapodałaś :) Szybki i łatwy, to lubię. Fajne małe cukinie tam macie, u nas chyba takich malusich nie ma. Widzę, że jeszcze pietruszkę dodałaś, czy kolendrę?:)
OdpowiedzUsuńPlumeria
PLumerio dodałam tak dla ozdoby trochę pietruszki, witamin nigdy za mało - kolendra mogłaby się smakowo poszarpać z bazylią.
OdpowiedzUsuńWłasnie co do cukini - takie małe - wielkości ogórków szklarniowych - nazywamy tu courgette lub zucchini, co na polski tłumaczy sie kabaczek lub cukinia - a te duże kŧóre pamiętam z polski nazywają się marrow i nie mają jakby odpowiednika w języku polskim - no ale ten marrow to taki przerośnięty kabaczek..:)
Dzięki Sznupciu, dopytam u mnie na ryneczku :)
OdpowiedzUsuńPlumeria
Mniamniusne przyda sie teraz na lato, tym bardziej ze szybkie w wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńMmmm...wyglada przepysznie, zapodam kiedys Marcelkowi :)
OdpowiedzUsuńSznupko, miałaś rację - orgazm kulinarny gwarantowany !!! Mniammmmm ! Dziękuję :))))
OdpowiedzUsuńPlumeria
Prawda że bardzo smaczny? WIem, ze nie ładnie siebie samego chwalić, ale co mam się zamykać w sobie, jak naprawdę coś mi wyszło>:)
OdpowiedzUsuńOj to byłoby straszne jakbyś zamknęła się w sobie !
OdpowiedzUsuńJa tylko się boję o te wpisy w kajeciku…….
Plumeria
Składniki bardzo dla mnie, tylko cukier wywalę. Dzięki:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis się podoba:) a cukier możesz też zastąpić miodem, lub syropem z agawy, chyba że wogóle nie stosujesz słodkiego to oczywiście wywal..:)
UsuńBardzo pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńcukinia, bazylia rozumiem - ale jakoś na kurczaka nie wpadłam- Sznupciu miło, ze wróciłaś- rozjaśniasz nie tylko podniebienia ;-)
OdpowiedzUsuń