Zawsze powtarzam, że w kuchni nie przepis, a wyobraźnia liczy się najbardziej. Uwielbiam eksperymentować , uwielbiam wymyślać nowe potrawy. Całkiem niedawno natknęłam się na fajny przepis, jak przerobić kalafior na ryż lub kuskus i aż mi się żarówka nad głowa niemal przepaliła, jak sobie pomyślałam, na co jeszcze można ten kalafior przerobić idąc tym tropem.
Sezon an kalafiora właśnie się zaczyna i dzięki niemu możemy urozmaicić nasza dietę o wiele smacznych potraw.Dodawać nie muszę, że to warzywo bardzo niskokaloryczne, ale niesamowicie zdrowe, dostarczy nam sporo wapnia, żelaza i potasu. Naukowcy twierdzą, że dzięki substancji sulforafan zapobiega niektórym nowotworom i spowalnia proces starzenia.
Chyba bardziej zachęcać nie trzeba, aby przy najbliższej okazji kupić z dwie główki kalafiora, prawda?
Zapraszam na pierwszy przepis, czyli jak przerobić kalafiora na ryż. DO tego dzielę się z wami przepisem na pysznego jogurtowego kurczaka. Nie ważne, czy liczycie kalorie, czy też nie , musisz wypróbować tej marynaty. Zdradzę wam też przepis na moją ulubioną sałatkę do obiadu.
Jogurtowo- czosnkowe piersi z kurczaka z ryżem kalafiorowymi i sałatką z pomidorów w zalewie balsamicznej.
Składniki ( 1 porcja)
1 pierś z kurczaka ( 150 g) - 150 kcal
1/2 średniego kalafiora - 80 kcal
150 g pomidorów koktajlowych - 20 kcal
1/2 czerwonej cebuli - 10 kcal
świeża bazylia
zielona pietruszka - 5 kcal
1 łyżka oliwy - 80 kcal
1 łyżka jogurtu - 10 kcal
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki octu balsamicznego - 5 kcal
1 łyżeczka miodu - 25 kcal
1/4 szklanki mleka - 25 kcal ( może być bulion lub śmietana)
suszony koperek
czosnek w przyprawie
kolendra mielona
cukier
sól
pieprz
No troszkę się pomyliłam i okazało się że danie ma około 410 kalorii:)
MIĘSO:
Do pudełka z hermetycznym zamknięciem wsypujemy - po łyżeczce koperku, czosnku, kolendry oraz trochę soli i pieprzu. Mieszamy to z łyżka jogurtu naturalnego i odrobiną octu jabłkowego, dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Zamykamy i potrząsamy, aż nam się wszystkie składniki wymieszają. Odstawiamy do lodówki na nie więcej niż 2 godziny. Mięso marynowane w jogurcie nie potrzebuje całonocnego leżakowania, tylko niepotrzebnie się "kisi" i puchnie.
Mięso smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec polewamy odrobiną miodu z dwóch stron, czekamy, aż nam się miód "poskleja" z mięsem i gotowe! Słuchajcie, smak obłędny! Można też robić na grillu.Jamie Olivier ma rację, że połączenie kolendry, czosnku i miodu to diabelsko dobry wynalazek:)
Ryż kalafiorowy:
Kalafior obieramy z liści, myjemy i trzemy na tarce, na dużych oczkach. pietruszkę siekamy. Wrzucamy to na suchą patelnię, dodajemy czosnku, pieprzu i soli, smażymy/prażymy na sypko, na koniec podlewamy mlekiem, bulionem , lub śmietaną, przykrywamy i podduszamy przez chwilę. I już , ryż gotowy! Dodatki i przyprawy dobieramy według własnych upodobań smakowych. Pod koniec prażenia można dodać parmezan, będzie jeszcze smaczniejszy. Kalafior można też posiekać w robocie kuchennym. n Oczywiście przyprawy i dodatki można sobie dobierać wedle upodobań i smaków.
Sałatka z pomidorów:
Słuchajcie, uwielbiam tą sałatkę, mogłabym ją łyżkami jeść przez cały tydzień. Teraz jak się zacznie sezon na pomidory , to będzie gościć u mnie bardzo często, bo można do niej dodać i pierś z kurczaka, czy ser feta, mozzarellę, jajko na twardo, ugotowany kuskus,kaszę jaglaną, tuńczyka z puszki, duszonego dorsza (hit) i za każdym razem wychodzi coś niepowtarzalnie smacznego.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę siekamy dość drobno, dodajemy posiekaną bazylię i pietruszkę, posypujemy to solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy ocet balsamiczny i odrobinę oliwy. Odstawiamy do przegryzienia i gotowe, dosłownie minuta roboty. Cukier można zastąpić miodem, ale jakiś słodki faktor musi być dla przełamania smaku. KONIECZNIE.
No właśnie tak sobie przerabiając tego kalafiora na ryż, wpadłam na pomysł, że taki "ryż" może być świetną bazą do sałatek i tu muszę się poklepać po plecach, nic a nic się nie pomyliłam! Zapraszam na podejście pierwsze!
Sałatka z prażonego kalafiora
Składniki: ( 6 porcji)
1 mały kalafior ( może też być brokuł) - 190 kcal
6 jajek - 420 kcal
6 ogórków kiszonych - 50 kcal
1 czerwona papryka - 35 kcal
1 żółta papryka - 35 kcal
koperek - 5 kcal
1 łyżka musztardy - 20 kcal
4 łyżki jogurtu - 100 kcal
2 łyżki majonezu - 300 kcal
sól
pieprz
czosnek
kurkuma
papryka
kmin rzymski
sok z cytryny
szczypta cukru
Całość to 1100 kalorii, oczywiście mówię o sporej misce, spokojnie wyjdzie z tego 6 porcji, a więc jedna porcja to niecałe 200 kcal.
Porcja ( jak na zdjęciu)
Kalafior obieramy z liści, kroimy na pół, czyścimy i płuczemy. Ścieramy całość na tarce na dużych oczkach, trze się szybko i bez problemu. Wyjdzie nam z tego taki kalafiorowy ryż. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy/prażymy nasz kalafior przez pięć minut, ciągle mieszając, podsypujemy przyprawami, żeby uzyskał ładny kolor. Jeżeli wydaje nam się za twardy, możemy dosłownie skropić wodą i przykryć na minutę, ale nie dłużej.
1 mały kalafior ( może też być brokuł) - 190 kcal
6 jajek - 420 kcal
6 ogórków kiszonych - 50 kcal
1 czerwona papryka - 35 kcal
1 żółta papryka - 35 kcal
koperek - 5 kcal
1 łyżka musztardy - 20 kcal
4 łyżki jogurtu - 100 kcal
2 łyżki majonezu - 300 kcal
sól
pieprz
czosnek
kurkuma
papryka
kmin rzymski
sok z cytryny
szczypta cukru
Całość to 1100 kalorii, oczywiście mówię o sporej misce, spokojnie wyjdzie z tego 6 porcji, a więc jedna porcja to niecałe 200 kcal.
Porcja ( jak na zdjęciu)
Kalafior obieramy z liści, kroimy na pół, czyścimy i płuczemy. Ścieramy całość na tarce na dużych oczkach, trze się szybko i bez problemu. Wyjdzie nam z tego taki kalafiorowy ryż. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy/prażymy nasz kalafior przez pięć minut, ciągle mieszając, podsypujemy przyprawami, żeby uzyskał ładny kolor. Jeżeli wydaje nam się za twardy, możemy dosłownie skropić wodą i przykryć na minutę, ale nie dłużej.
Pozostałe składniki kroimy w kostkę , a koperek siekamy. Przestudzony kalafior skrapiamy cytryną i doprawiamy odrobiną cukru. Mieszamy z pozostałymi składnikami , uzupełniając musztardą, jogurtem i majonezem. Ja dodałam tylko dwie łyżki majonezu, tak dla "smaka", ale wy oczywiście możecie wedle uznania. Sałatka do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Smacznego!
Nie minął tydzień, a ja już komponowałam kolejną sałatkę i o ile pierwsza była bardzo dobra, to ta będzie, bez dwóch zdań, hitem tego lata! Zapraszam
Czosnkowa sałatka z prażonym kalafiorem i kurczakiem
Składniki ( 1 duża miska )
1 duży kalafior (mogą być brokuły)
6 jajek (na twardo)
3 upieczone piersi z kurczaka (patrz pierwszy przepis)
8 ogórków konserwowych
1 szklanka groszku i kukurydzy ( mieszanka z mrożonek)
1 czerwona papryka
koperek
zielona pietrucha
szczypiorek ( opcjonalnie)
2 łyżki musztardy
jogurt/majonez
czosnek
majeranek
mielona kolendra
pieprz
sól
Kalafior obieramy z liści, kroimy na pół, czyścimy i płuczemy. Ścieramy całość na tarce na dużych oczkach, trze się szybko i bez problemu. Wyjdzie nam z tego taki kalafiorowy ryż. Rozgrzewamy patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy/prażymy nasz kalafior przez pięć minut, ciągle mieszając, podsypujemy przyprawami, dodajemy koperek i zieloną pietruchę.
Piersi z kurczaka obsmażamy w ulubionych przyprawach z dodatkiem miodu. Ja robiłam piersi , tak jak w pierwszym przepisie. Kalafior studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy przestudzonego kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy jeszcze czosnku i pieprzu, musztardy i na końcu uzupełniamy majonezem i jogurtem naturalnym. Oczywiście można pominąć majonez, ale ja dodałam parę łyżek, tak na smaka. Wstawiamy do lodówki , żeby się przegryzła.Smacznego!
Tym razem nie podaję ilości kalorii, bo przy takiej dużej ilości ciężko mi to podzielić na porcję , a nie chcę zgadywać i dla siebie odłożyłam część, gdzie dodałam tylko jedną łyżkę majonezu, a dla Sznupka trochę więcej, czyli kompletny misz masz:)
PAMIĘTAJMY , ŻE KALAFIOR NIE TRZYMA TAK DŁUGO ŚWIEŻOŚCI JAK ZIEMNIAK CZY RYŻ W SAŁATCE, WIĘC DATA PRZYDATNOŚCI TO 2 DNI - ale z tym nie będzie problemu, bo schodzi jak świeże bułeczki.
ZAMIAST KALAFIORA MOŻNA UŻYĆ BROKUŁY
ABY KALAFIOR BYŁ PRZYJAZNY DLA NASZEGO ŻOŁĄDKA(gazy) zawsze dodawajmy do niego czosnek, imbir, bądź koperek.
NO I NIE ZAPOMNIJCIE PRZYTULIC NAS NA FACEBOOKU, GDZIE WSZYSCY RAZEM ODCHUDZAMY SIĘ OD PONIEDZIAŁKU....
ZAPRASZAMY - KLIKNIJ TUTAJ!
NO I NIE ZAPOMNIJCIE PRZYTULIC NAS NA FACEBOOKU, GDZIE WSZYSCY RAZEM ODCHUDZAMY SIĘ OD PONIEDZIAŁKU....
ZAPRASZAMY - KLIKNIJ TUTAJ!
Same pyszności! :)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze powtarzam, że dobry przepis- gwarancją sukcesu, bo moje eksperymenty......ale Ty już Sznupciu to wiesz :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem smaku tego prażonego kalafiora, także wybieram pierwszą wersję, z kurczakiem i sałatką z pomidorków, pochwalę się jak wyszło !
Plumeria
No Hi !!piekne przepisy ajtam smaczne ,czesto gotuje z Toba!dobrze ze tu moge skometowac !czy wybierasz sie w jakas podroz ?my wrocilismy z of Norway wyjazd zaliczamy do udanych dzis moj syn z rodzina polecieli do Polski na wedding ale szczesliwi zobacze jak wroca czy beda zadowoleni!!!hi,hi sciskam p.Gosia sloik zrobilam zobacze wieczorem czy smaczny ?
OdpowiedzUsuńJeżu jakie to pyszne.
OdpowiedzUsuńpolecam ci salatke z surowego kalafiora-zetrzyj na grubej tarce,dodaj,sporo koperku,kukurydze,sol,pieprz oraz jogurt naturalny+lyzka majonezu+czosnek.pycha,hit na grila
OdpowiedzUsuńPrzepyszne te potrawy z kalafiora! Rozmarzyłam się smakowo, ale dziś na pewno coś z tego wykonam :) Zazwyczaj kalafiora uzywam do bardzo zdrowej zupy, tutaj znajdziecie na nia przepis: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/zupa-kalafiorowa-zdrowie-w-garnku Mnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń