tag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post1841980683960578084..comments2023-12-27T16:57:49.773+01:00Comments on Sznupkowie-w podróży życia: Pieczone skrzydełka w dwóch odsłonach - trio paprykowe i musztardowo-miodoweSznupkowiehttp://www.blogger.com/profile/06444576758697821990noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-90091658438519258702014-06-05T22:36:28.738+02:002014-06-05T22:36:28.738+02:00Rybę oczywiście możesz płukac, choć to jest bardzi...Rybę oczywiście możesz płukac, choć to jest bardziej nawyk niż potrzeba, bo każda bakteria zostanie zniszczona podczas gotowania..:) Na rybie nie znajdziesz bakteri c. juni, no chyba że leżała przytulona do kurczaka...:) Sznupkowiehttps://www.blogger.com/profile/06444576758697821990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-2635790778416686532014-06-05T21:34:53.084+02:002014-06-05T21:34:53.084+02:00Kurczaka (a raczej piersi) już nie płukałem, od ra...Kurczaka (a raczej piersi) już nie płukałem, od razu wrzuciłem do marynaty. Jednak wczoraj opłukałem filety z łososia i teraz się zastanawiam, czy nie mam bakterii na mojej ściereczce w muchomorka. Sznupciu, czy łososia także mam od razu gotować?<br /><br />Piotr (Londyn)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-43173757319509917932014-05-25T08:28:42.041+02:002014-05-25T08:28:42.041+02:00Sznupciu zaczynasz mnie przekonywać :) To w takim...Sznupciu zaczynasz mnie przekonywać :) To w takim razie, ręcznikami papierowymi chociaż będę wycierała… <br />Demencja też ciekawy temat, każdy ma rodziców, a my się również starzejemy…..<br />Fajnie, że dzielisz się z nami swoją wiedzą !!!<br />Plumeria<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-54109055822515538072014-05-25T00:42:07.015+02:002014-05-25T00:42:07.015+02:00NIe wiem co mogłabym Wam jeszcze napisać..:) Teraz...NIe wiem co mogłabym Wam jeszcze napisać..:) Teraz świeżo jestem po szkoleniu na temat demencji :) szkolenie zbiegło się z oddaniem do użytku pokoju tzw "przyjaznego demencji" czyli w kolorach pomarańczy i seledynowej zieleni - bo ludzie z alzheimerem, czy z demencja tylko w takich kolorach dobrze się czują, czym bardziej kolorowo tym lepiej. Według planu ślużby zdrowia każdy oddział w szpitalu ma mieć taki jeden pokój, bo liczba zachorowań wzrasta z roku na rok..:( <br />Wracając jednak do kurczaka - myć czy nie myć - to wiedziałam, że mogę tym wywołać małą rewolucję, ale niestety fakty są niezaprzeczalne, myjąc robimy sobie tylko krzywdę. NIe wiem skąd to się wzięło? Mamy opory żeby nie umyć mięso, które i tak w procesie gotowania czy pieczenia zostanie w 100% zdezynfekowane, ale jakoś nie przyjdzie nam do głowy, żeby umyć kiełbasę czy plaster szynki, prawda? A przecież taka kiełbasa też sobie gdzieś tam na haku wisiała, wędline też ktos kroił i pakował i nie wiadomo jakimi łapami dotykał? <br />Do mnie jakoś fakty przemówily, choć powiem szczerze, że jakoś dziwnie mi było tego kurczaka wkładać do garnka, ale wizja tych wstrętnych wijących się bakterii na moich kurkach od kranu i ściereczce w kwiatki jakoś zwyciężyła.<br />Według badań bakterie c.juni znajdziemy na co czwartym kurczaku dopuszczonym do sprzedaży i tylko odpowiednia obróbka termiczna je zabija i z tego powodu nei jemy surowego drobiu, tak jak wołowiny na przykład. Różowy kolor jest niedopuszczalny, mieso też musi bez oporów odchodzić od kości. <br />Należy też uważać na kurczaka (surowego) w lodówce - trzymać na najniższej półce i w szczelnie zamkniętej torbie, chociaż ogólnie nie zalecane jest przetrzymywanie kurczaka w lodówce. Albo od razu do garnka, albo do zamrażalnika. <br /><br />Piotr odpisałam na maila:) Sznupkowiehttps://www.blogger.com/profile/06444576758697821990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-35581851049837281662014-05-24T21:17:23.128+02:002014-05-24T21:17:23.128+02:00No to Sznupciu ja też proszę o podzielenie się swo...No to Sznupciu ja też proszę o podzielenie się swoją wiedzą, bo mnie ciągle zaskakujesz. Pamiętam dokładnie co pisałaś o ryżu i już zawsze wykorzystuję go natychmiast ! Ale nie wyobrażam sobie nie umycia drobiu czy mięsa !<br />Przepis rewelacja, skrzydełka wyglądają przepysznie !!!!<br />PlumeriaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-22646477635121336432014-05-23T23:41:45.960+02:002014-05-23T23:41:45.960+02:00Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przypuszczałem, że m...Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przypuszczałem, że musi w tym tkwić jakieś drugie dno. Film bardzo działa na wyobraźnię.<br />Pozwoliłem sobie wysłać kolejne pytanie na maila, żeby nie zaśmiecać forum.<br /><br />Piotr (Londyn)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-10954065241655739422014-05-23T14:34:44.202+02:002014-05-23T14:34:44.202+02:00Sznupcia! Ilez interesujacych informacji w odpowie...Sznupcia! Ilez interesujacych informacji w odpowiedzi do Piotra! Podzielilabys sie nieco wiecej swoja wiedza w osobnym poscie? Northern.Skyhttps://www.blogger.com/profile/09608410251117022942noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-88872242528448464062014-05-23T13:46:23.700+02:002014-05-23T13:46:23.700+02:00A tos Sznupciu "zadala bobu" z tym mycie...A tos Sznupciu "zadala bobu" z tym myciem kurczaka. Zawsze myje kazde miecho przed obrobka, ale Twoje tłumaczenie wydaje się sensowne. za to calkiem bezsensowne przepisy zapodalac - kurnaaaaaaa jak tu mam swoje sadlo zrzucic po czyms takim.marinikhttps://www.blogger.com/profile/03459496807936505931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-7029556105392442842014-05-23T02:09:20.686+02:002014-05-23T02:09:20.686+02:00nie znajdę filmiku, który pokazywali nam na szkole...nie znajdę filmiku, który pokazywali nam na szkoleniu, ale tu jest bardzo podobny :)<br /><br /> http://www.nbcnews.com/business/consumer/people-stop-washing-your-chicken-gross-video-may-finally-convince-f8C11067715Sznupkowiehttps://www.blogger.com/profile/06444576758697821990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-75489983951158461282014-05-23T02:02:59.864+02:002014-05-23T02:02:59.864+02:00WItam Piotr:)
Pracuje w Klinice Płuca i Serca, na ...WItam Piotr:)<br />Pracuje w Klinice Płuca i Serca, na oddziale intensywnej terapii i transplantów. Ogólnie mówiąc zajmuje się karmieniem pacjentów. Wiadomo, że w takich przypadkach każda bakteria może być zabójcza, a sensacje żołądkowe mogą być przyczyną przesunięcia operacji, więc klinika musi być sterylna i z tego też powodu co chwila mamy szkolenia, pogadanki i wykłady. Kiedyś już pisałam jakim siedliskiem bakterii może być źle przechowywany ryż. Kupując kurczaka w całości, czy też porcje skrzydełek aż się prosi, zeby go obmyć z tych wszytkich bakterii, bo nie wiadomo przez ile rąk się przewinął, gdzie leżał i gdzie wisiał. I do tego momentu wszystko się zgadza. Na kurczaku jest wiele bakterii, od tych zwykłych, neutralnych dla nas, jak i tych groźnych typu salmonella, c.cola czy c.jejuni. Bakterie dla których niesamowitym nośnikiem jest woda i wkładając takiego kurczaka do zlewu - czy do miski z wodą - rozrzucamy te bakterie po całej kuchni. Bo myjąc takiego kurczaka w zlewie pewnie gdzieś nam sie wod achlapnie na bok i już mamy bakterie na blacie, kŧóry oczywiście wytrzemy sćiereczką i już bakterie na ścierce..w zlewie też pełno bakteri, nawet ja go przemyjemy bardzo ciepłą wodą i płynem to one tam zostają, wkładamy szklankę do tego zlewu, płuczemy i poźniej wlewamy do niej soku i takim oto sposobem wlewamy w siebie pełno bakterii. Wystarczy przeczytać sobie objawy zatrucia c.jejuni i pewnie każdy z nas nie raz nie dwa przeżywał taką "grypę" żołądkową, którą własnie mogliśmy się zarazić od naszego kurczaka.Pewnie nie raz nie dwa zdarzyły się nam jakieś niedyspozycje żolądkowe, choć wszytko jedliśmy świeże. I to jest tylko jeden z przykładów. Mycie kurczaka jest poprostu bardzo niehigieniczne, bo nie zabijemy bakterii, a tylko je rozniesiemy, te bakterie giną pod wpływem wysokich temperatur, czyli gotowanie i pieczenie załatwia sprawę. Sznupkowiehttps://www.blogger.com/profile/06444576758697821990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-55384555542461348472014-05-22T23:06:19.156+02:002014-05-22T23:06:19.156+02:00Zaintrygowało mnie celowe nieumycie kurczaka przed...Zaintrygowało mnie celowe nieumycie kurczaka przed pieczeniem.<br />Czy mogę uprzejmie prosić o rozwinięcie tematu?<br />Piotr (Londyn)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3604742967446602466.post-59987368680269337202014-05-22T18:53:21.389+02:002014-05-22T18:53:21.389+02:00Zakasam rekawy i lece do kuchni
HoliZakasam rekawy i lece do kuchni<br />HoliAnonymousnoreply@blogger.com